Alexandru Rafila, semnal de alarmă: ”Numărul deceselor va crește. La fel și cel al cazurilor de la terapie intensivă”
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat vineri că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în secţiile de terapie intensivă şi decesele vor creşte.
”Este o creștere evidentă, dar nu este o creștere rapidă. Este o creștere lentă a numărului de cazuri.
Sunt convins că dacă am face o curbă o să vedem că în această curbă are în continuare un caracter crescător, dar cred că numărul de cazuri în terapie intensivă și decesele vor crește în perioada următoare, pentru că acestea urmează unei acumulări mari de cazuri noi.
Am avut peste 1.000 de cazuri noi zilnic în ultimele două săptămâni și consecința acestei acumulări de cazuri numeroase va fi, după un anumit interval, creșterea numărului de decese și numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă.
Putem discuta și de variații zilnice foarte mici, dar îngrijorarea se îndreaptă către terapie intensivă”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.
“Sute de focare de COVID-19 în țară”
Peste 300 de focare de COVID-19 sunt în ţară în prezent, a anunțat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
El a precizat însă că aceste focare înseamnă şi cămine, şi azile de bătrâni, şi din domeniul industrial, zone care sunt însă controlabile.
Nimeni nu poate prezice însă cum va evolua pe viitor boala, mai ales în cazul unor transmisii comunitare, şi deocamdată nu pot fi excluse nici „scenarii mai grele”, a avertizat și Raed Arafat.
Când va avea România vaccinul împotriva coronavirusului
Alexandru Rafila spune că nu crede că vom avea un vaccin împotriva COVID-19 mai devreme de un an fiindcă procesul fabricării, condiționării și distribuirii lui va necesita timp.
„Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse. Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin”, a spus profesorul Rafila.
De asemenea, medicul a mai spus că cele 6.000 de doze de Remdesivir, alocate de Uniunea Europeană, vor ajunge în România până la sfârșitul săptămânii și că 1.200 de pacienți din țara noastră de la terapie intensivă vor beneficia de el. România a primit din partea UE a două tranșă de Remdesivir, după Spania, în contextul evoluției rapide a infectărilor raportate în ultimele zile.